Biografi

Eva Eastwood skulle ha firat 20 år som artist 2020 men vi vet alla vad som satte stop för det? Det hindrade dock inte denna super produktiva kvinna att släppa sitt 13:e album CANDY som nådde plats Nr1 på den svenska albumlistan fysiska skivor. Recensionerna blev översvallande. Eva Eastwoods historia är imponerande ur många aspekter både som artist och privatperson. 

USA gav självförtroende...

I slutet av 90-talet far Eva till Nashville där hon spontant uppträder på några songwriterscaféer i stan med gitarr. Bland annat på det legendariska Blue Bird Café via vännen och låtskrivaren Tony Lane. I Nashville blir hon erbjuden ett skivkontrakt efter en kväll på The Broken Spoke men reser hem till Sverige för att överväga det hela. Straxt därpå får den amerikanske producenten Bob Johnston (mannen bakom legendariska 60-tals album med Bob Dylan, Simon & Garfunkel och Johnny Cash) höra en demo med Evas låtar på via några vänner i USA. Han tycker att de håller världsklass och kontaktar henne i Sverige för ett eventuellt samarbete. Eva själv är tveksam, hon tackar artigt men bestämt nej till USA. Man förstår senare hur den tuffa barndomen präglade hennes beslut. "Jag var så och osäker som ung, inte alls redo för någon karriär men jag älskade ju att sjunga och spela. att sitta hemma och skriva låtar" har hon själv sagt.

Några år senare debuterar hon istället som rockabilly sångerska i Sverige och blir via fyra hårdsvängande rockabilly/country album med gruppen The Major Keys en favorit hos den svenska retro publiken. Eva spelar in för det lilla skivbolaget Tail Records i Jönköping med Lars Strandheim vid rodret som också kommer upp med iden till "En ny stil i stan" (2004)  När hon framför ”Vårt liv i repris” i Tv-programmet ”Allsång på Skansen” 2005 blir hon ett namn för den breda hemmapubliken. Expressen beskriver henne som en mix av Siw Malmkvist och Gene Vincent.

My My My, en ny stil i stan

2006 skriver Eva kontrakt med Svenska Rival och levererar ännu en ny stil. Plötsligt landar hon rakt i sin samtid med nyskrivna poprock låtar med stänk av tung country blues. ”Ton Of Heart”, ”Well, Well, Well” och ”The beat goes on”, dessa tre album på engelska visar inte bara upp Evas mångsidiga låtskrivarförmåga, de säljer dessutom ovanligt bra i en tid då skivförsäljningen börjat dala. 2010 tilldelas hon "Millencolin Music Prize" av sin hemstad Örebro.

Men Eva längtar tillbaka till sina ursprungliga rötter och släpper ”Lyckost". Ytterligare en svensk skiva som är rena twist påsen för dem som älskar retro och sent 50-60-tal. Lyckost når försäljningslistans 2.a plats och än en gång medverkar hon i  ”Allsång på Skansen”. I sitt svensk nostalgiska uttryck är hon helt unik i Sverige uttrycker Peter Le Mark. Cajsa-Stina Åkerström jämför hennes låtproduktion och gitarrspel med självaste Dolly Parton. Albert Lee kallar henne "the real deal".

Rockabilly hall of fame...

2011 spelas duetten "Hjärtat bankar" in med Eva och Larz Kristerz. Det blir succe, en riktig svängig dansbandslåt skriven av Chris Antblad. Evas 3:dje svenska album Åh, vilken skiva” 2012 blir nominerad till en Grammis och görs dessutom i en engelsk version för utlandet med titeln ”Oh, What A Party”. Samma år väljs Eva Eastwood in i Rockabilly Hall Of Fame i USA, Jackson, TN för sina förtjänstfulla insatser inom sin genre.

Eva och de svenska veteranerna The Boppers bestämmer sig också för att göra något tillsammans. Resultatet blir en inspelning av Evas ”They Never Know”. De gör Tv tillsammans, ännu ett lyckat och kärt samarbete. 

Efter fyra års uppehåll på album fronten har Eva samlat på sig ett knippe nya svenska låtar. ”Min melodi” släpps 2016. Eva är ständigt ute och lirar med sitt älskade band "The Major Keys". Bilutställningar, nostalgifestivaler, rockklubbar, i princip alla ställen som har en scen får ett besök. 

Hyr filmen av SF Anytime 39 kr

Film & album 1:a

2017 kommer filmen ”Eva en lyckost”. Den går upp på bio och visas i SVT1. Filmen är producerad av Matz Eklund och handlar om Eva ifrån liten till stor. Mängden av låtar hon har skrivit (sådär 8-900)' är imponerade men mest berörda blir alla av hennes tuffa barndom. I filmen berättar Eva öppet och osentimentalt för första gången om faderns sexuella övergrepp och alkoholism, moderns tidiga död, (då Eva var 7), barnhemstiden och hur hon tillslut kom till en kärleksfull fosterfamilj. Här tecknas ett porträtt av en överlevare, en stark kvinna som rest sig ur sin sorg med musiken, kärleken och publiken till hjälp.

2020 släpps albumet CANDY som går rakt in på plats Nr 1, svenska albumlistan, fysiska skivor. Eva utses till årets kulturpristagare i sin hemkommun Askersund. Den 6 maj 2022 släpps samlingen "The many sides of Eva Eastwood". Ett tidsdokument över en hängiven kompositör och artist som inte har någon avsikt att lägga av.